Za informacije pokličite : 040 506 636

C

PREČNA in BLOK FLAVTA

Učenje prečne flavte in blok –  kljunaste flavte

Učenje flavte – kljunasta flavta, prečna flavta se lahko začne že zelo zgodaj. Primerno je za otroke in tudi odrasle. Odrasli lahko takoj pričnejo s prečno flavto, medtem ko otroci do devetega leta običajno začnejo s kljunasto flavto. Ko otroci dosežejo primerno stopnjo »znanja« in so njihovi zobje primerno razviti, lahko preidejo na prečno flavto. Kdaj je prehod za otroka najbolj primeren, presodi učitelj po pogovoru s starši in učencem. Nekateri prehod opravijo prej, nekateri nekoliko kasneje, odvisno od vsakega posameznika. Seveda je pri tem najpomembnejše uspešno napredovanje otroka na novem inštrumentu. Za to pa so nujno potrebni ustrezni temelji in dobro postavljene osnove, pravilen nastavek, pravilna tehnika preponskega dihanja itd. Velikost inštrumenta prečne flavte ne predstavlja ovire, ker namesto navadnega ustnika lahko uporabljamo otroško različico, ki bistveno olajša držo inštrumenta.

Kljunasta flavta ali blok flavta je bila včasih obvezen del učenja, preden je otrok toliko zrasel, da je dosegel vse ventile. V današnjih časih obstaja tudi nekaj novejših različic flavt, prilagojenih otrokom, zato obvezno predhodno igranje kljunaste flavte ni več nujno.

Prečna flavta se od kljunaste povsem razlikuje. Je bleščeč kovinski instrument, ki z zvokom spominja na ptičje petje. Zaradi tona in izjemnih tehniških zmogljivosti je priljubljen solistični in orkestrski inštrument. Narejena je iz plemenitih kovin: zlata, srebra ali platine. Popularna je zaradi svoje velikosti – je tako majhna, da jo razstavljeno lahko pospravimo v vsako torbo. Hkrati je nepogrešljiv inštrument godb in raznih orkestrov in daje možnost vključevanja tudi po zaključku glasbenega šolanja. Družino flavt sestavljajo: pikolo, flavta, altovska flavta, basovska flavta, kontrabasovska flavta, subkontrabasovska flavta in flavta d’amore.

 

Ura poteka 1x / teden 1 uro v popoldanskem času.  

Za termin prosimo pokličite:  040 / 506 –  636